Inför: Mjällby AIF borta 2020

I morgon söndag möter Östersunds FK Mjällby AIF i den 26e omgången av Allsvenskan 2020. Östersunds FK är fortsatt Allsvenskans bästa bortalag samtidigt som Mjällby är något jämnare, 9 plats hemma och 11 borta.

Matchen spelas 14:30 på Strandvallen i Mjällby utan publik och denna gången utan experter och personal från Dplay på plats då många av deras anställda drabbats av Covid-19. Detta innebär alltså att matchen kommenteras från studio samt att det inte kommer bli några intervjuer på plats med spelare och tränare.

Avspark: 14:30 – söndag 1 november
Arena: Strandvallen
Domare: Kaspar Sjöborg
Stream: Dplay

FÖRUTSÄTTNINGAR
Efter en komplett och ohaltande tabell ligger Östersund på en 8e plats med 33 poäng efter 25 spelade omgångar. Mjällby hittar vi på en 11e plats med 32 poäng så väldigt jämt mellan de två lagen just nu.
Enligt Transfermarkts Formtabell med de fem senaste spelande matcherna i beräkning ligger Mjällby på en 7e plats och Östersund på en 8e plats så även formmässigt ligger dessa två lag nära varandra.

Östersunds resa ner blir säsongens längsta då man startar med buss ner till Stockholm sedan flyg till Malmö för ytterligare två timmar i buss till Mjällby. En resa som dock delas upp på två dagar så det bör förhoppningsvis inte kännas i benen.

INBÖRDES MÖTEN
Här har faktiskt Mjällby övertaget.

Mjällby AIF301Östersunds FK

ÖSTERSUNDS FK
ÖFK reser ner till Mjällby utan bland annat Thomas Isherwood och Noah Sonko-Sundberg som båda ådrog sig skador i senaste matchen mot Hammarby. ÖFK får även klara sig utan Simon Kroon som är fortsatt skadad. Utanför matchtruppen är även bland annat Ahmed Awad, Frank Arhin och Alex Purver.

Matchtrupp:

MÅLVAKTER
Keita
Mills

FÖRSVARARE
Ouattara
Weymans
Mukiibi
Haugan
Mensiro

MITTFÄLT/ANFALL
Bellman
Perry
Sellars
Colkett
Fritzson
Ssewankambo
Dosis
Hörberg
Baptiste
Turgott
Stolt

Så hur ställer då Östersund upp sitt lag utan Isherwood och Sonko-Sundberg som båda varit nyckel- och startspelare under säsongen?

Svårt att veta riktigt hur Amir och Pero tänker i försvarslinjen men vi har fortfarande bra spelare att välja på. Gäller att hitta den bästa kombinationen av de spelare som finns. Jag hade personligen ställt upp som följande. Motivering under bilden.

Startelva

Motivering Startelva (4-2-3-1):
Backlinje – Fortsätter trots allt med Ouattara till vänster även om han inte gjorde sin bästa match mot Hammarby. Centralt väljer jag Haugan och Mukiibi som är lugna och trygga med bollen, Mukiibis rutin ger en stabilitet. Väljer faktiskt att använda Hörberg som högerback, något som han spelat lite till och från under sin karriär. Vi har också fler spelare som kan täcka upp hans ordinarie plats lite högre upp.

Mittfält – Väljer två sittande centrala mittfältare i Mensiro och Ssewankambo där Mensiro blir den mer defensive av de två med understöd till vänster i banan. Går även att sätta Mensiro på punktmarkering av deras centrala spelare som till exempel Batanero eller offensiva Ogbu om det skulle behövas. Ssewankabo blir den mer spelande mittfältaren som driver och styr spelet mellan anfall och försvar.

Offensivt Mittfält/Anfall – Väljer fyra löpstarka aviga spelare här som kan vara kreativ samtidigt som de behåller hög press och högt tempo.
Väljer att dra ner Turgott något i banan mot vad vi är vana att se då jag vill att hans löpningar ska ge mer resultat centralt i banan och öppna upp för Perry, Baptiste och Sellars. Vill se honom i någon form av Curtis Edwards-roll då de lite överraskande verkar ha lika stora lungor.
Mjällby spelade 3-5-2 senast mot Häcken och de har varit betydligt defensivare i sitt spel senaste omgångarna än de var i början då de stormade fram. Därav valet av mer kreativa löpstarka anfallare som kan göra det där extra första ~65 minuterna.

Byten – Jag anser att vi har en otroligt stark bänk med oss och min tanke är att vi ska låta backlinjen och de två sittande mittfältarna spela 90-minuter och låta de fyra längst fram göra jobbet. Med fem byten så är detta genomförbart då man sparar sista bytet för skador eller om någon där bak skulle vara helt slut. Då har vi reservkapital i Weymans i backlinjen och Colkett i sittande mittfält. Möjligt att Dosis och Bellman byter kant här nedanför. Med dessa byten skulle vi få energi i 90 minuter till stenhård press framåt och med tanke på hur lågt Mjällby spelade mot Häcken så tror jag det finns stora chanser att skapa mycket framåt både centralt och från båda sidorna. Gäller bara att mata på och ge MAX längst fram, springa mer än vanligt är nyckeln!

Önskan – Hoppas verkligen att få se ett inhopp av Malcolm Stolt som imponerat hos IFK Östersund under hösten och även visat fin form på träning och veckans internmatch. Vill också se mer av Nikolaos Dosis som hittills varit tryggheten själv de minuter han fått spela.


MJÄLLBY AIF
Mjällby vann mot Östersund i premiären av Allsvenskan 2020 på Jämtkraft Arena tidigare i sommar med 1-0. Mål av David Löfqvist. Då stod Malmöutlånade Marko Johansson i mål för Mjällby, han har efter det återkallats till Malmö FF och Carljohan Eriksson tagit över som ordinarie.
Inte riktigt lika allround som Marko enligt mig men stor, stark och ganska bra i luften.

Mjällbys tränare Marcus Lantz har uttalat sig att han ”hoppas att kunna styra matchen på söndag”. Läs hela intervjun här:
http://www.maif.se/nyheter/?ID=105037&NID=742371

Mjällby har även gjort en artikel om Östersunds FK som går att läsa här:
http://www.maif.se/nyheter/?ID=105037&NID=742332

Spelare att se upp med – Daniel Löfqvist och Moses Ogbu måste man vara extra uppmärksam på. Men även snabba Joel Nilsson kan bli ett oroväckande problem på vänsterkanten. Sedan de gamla GIF Sundsvallsspelarna David Batanero och Jonathan Tamimi så klart. Jag är ändå förvånad att man använt Batanero så lite som man gjort för han skapar och är alltid farlig när han är inne, möjligtvis anser man att han inte riktigt tar det defensiva jobbet som krävs. Så startar inte Batanero i morgon antar jag att Mjällby respekterar vårat offensiva spel!?
I Backlinjen tycker jag både Max Watson och Jesper Löfgren varit bra samt Erik Björkander så klart.


SAMMANFATTNING
När man läser Mjällbys inställning till matchen känns det lite som att de inte vet vad som väntar även om Markus Lantz säger att ÖFK inte är samma lag nu som när de möttes tidigare i sommar. Jag tror vi kommer få se två lag som går ut rätt hårt för att diktera någon form av matchtempo. Jag kommer inte vara speciellt orolig om Mjällby har övertag och bollinnehav så länge vi skapar framåt och kämpar hårt. Nu ska jag inte avslöja för mycket ifall Markus läser detta men jag tror ÖFK kan bjuda på några riktiga överraskningar i morgon. Hoppas bara att man kan hålla tätt bakåt på samma sätt som med Isherwood och Sonko-Sundberg på planen. Jag tycker att vi bör ha kvalité för det med de spelare vi har. Vi ligger före Mjällby i tabellen före matchen, vi ska ligga före Mjällby även efter matchen!

Östersund vinner matchen över 90 minuter efter några avgörande byten av Amir och Pero!