Tung förlust mot Hammarby IF

Östersunds FK förlorar mot Hammarby med 3-1. En match där väldigt lite gick rätt för hemmalaget, redan efter 7 minuter fick Thomas Isherwood utgå med något som liknade en bristning i baksida lår.

I början av matchen såg det ganska jämt ut stundtals och efter dryga 20 minuters spel hade Östersund faktiskt större delen av bollinnehavet.
Båda lagen skapade hyfsade halvchanser. Östersund fick ett bortdömt mål för offside i sista tilläggsminuten innan halvtidsvilan. Blair Turgott var framme på en retur från Felix Hörberg.

I andra halvlek så hade Hammarby justerat spelet ytterligare och började anfalla mer målmedvetet på Östersunds vänsterkant och Kalpi Ouattara fick det riktigt kämpigt. Det var också från Östersunds vänsterkant samtliga tre mål skapades. Man såg tidigt i matchen tendenser att det behövdes göra justeringar just på den positionen från Östersund, justeringar som tyvärr uteblev. Även samspelet med Ouattara och Perry glappade idag vilket också gjorde att Östersunds offensiv blev lidande på den sidan.

Det skulle dröja ändå fram till 59 minuten (vid ställning 0-1 till gästerna) innan Amir och Pero försökte sig på en ändring med ett trippelbyte
Jerell Sellars IN – Felix Hörberg UT
Francis Baptiste IN – Charlie Colkett UT
Sam Mensiro IN – Noah Sonko-Sundberg UT

Många blev till en början förbryllad varför man bytte ut Sonko-Sundberg men det visade sig att han hade skadekänning i ljumsken.
De övriga var enligt Amir för att förändra dynamiken i spelet.

Resultatet av bytet blev en ännu svagare försvarslinje och redan i 62 minuten gör Hammarby 2-0 och 12 minuter senare 3-0.

Östersund får in ett tröstmål i 78 minuten signerat Blair Turgott men mer än så rådde Östersund inte på Hammarby.


Analys Östersunds FK

Startelvan och laguttagningen var ok enligt mig men tyvärr gjorde skadan på Thomas Isherwood en hel del på matchbilden. Thomas brukar vara dirigent i backlinjen och utan honom bredvid sig tror jag Kalpi kände sig väldigt osäker i sitt spel. Jag vet att det tidigare varit problem med kommunikationen där då han bara pratar franska och det gör att han har svårt att ta in order under match. Om så är fallet fortfarande måste det lösas genom språkundervisning eller tolk för i grunden är han en väldigt kompetent fotbollsspelare.

Matchplanen var troligtvis ungefär samma som mot Sirius att vara tålmodiga, spela och pressa högt. Men med Thomas skada tycker iaf jag att backlinjen blev lite för låg vilket gjorde att laget inte blev lika kompakt som mot Sirius utan mer avlångt med för stora avstånd mellan lagdelarna.
Jag förstår inte heller att man tidigare justerar problemet med vänsterkanten? Kanske kan det vara så att man inte har någon som sitter högt på läktaren eller bättre överblick över spelet så man inte upptäckte det på samma sätt som oss som såg matchen på TV? I så fall är det något som analys-ansvarig måste ta tag i till nästa match, har sett liknande scenarion förut. Bland annat hemma mot Malmö där Ola Toivonen punktmarkerar Rewan Amin i 70 minuter vilket gjorde att vi hade stora problem med våra uppspel.

Sedan kan man väl också ifrågasätta trippelbytet. Nog borde Felix Hörberg varit kvar matchen ut på sin kant. Men bra att få in Sellars och Baptiste som är två luriga offensiva hot.

Men jag är säker på att ÖFK lärt sig mycket på denna match för framtiden. Kanske att man bör tänka lite mer dynamiskt på avbytarbänken? Jag hade till exempel gärna sett ett byte med Ouattar UT och Marco Weymans IN i halvtid.

Nikolaos Dosis gör ytterligare ett bra inhopp (byter med Perry i 79 minuten). Framförallt hörnan som han lägger träffar perfekt i boxen, bara otur att vi inte har någon där som kan förvalta den bättre. Intressant spelare som alltså värvades från Djurgsholm i division 4a men med ett förflutet i AIKs akademi.

Varför är Östersund så dåliga hemma jämfört med borta denna säsong? Det får inte längre vara en gåta, Amir och Pero måste sätta sig ner och analysera detta inför de hemmamatcher vi har kvar i år.
Min personliga teori är att vi inte alls spelar lika fysiskt hemma som borta. Mot Sirius senast såg vi ut som ståtliga grizzlybjörnar i vårat försvarsspel samtidigt som Sirius såg ut som små pudlar trots bollövertag.
Idag mot Hammarby har vi inte alls den utstrålningen, vi ser förminskade och rädda ut. Bitvis så ser det lite pojkaktigt ut och det håller verkligen inte mot något lag på hemmaplan i Allsvenskan. Smäll på, visa att det är vi som bestämmer. Om man nu ska prata meditation och lite högre medvetande så ser det ut som vi har en annan frekvens hemma än borta. Det måste justeras.

Analys Hammarby

När jag såg matchtruppen så såg det väldigt blekt ut då Darjan Bojanic och Paulinho var skadade samt att man nu mer saknar Tankovic och Rogic.
De som stack ut var Alexander Kačaniklić och måltjuven Gustav Ludwigson. När matchen väl sätter igång tycker jag också dessa var bland de bättre men tycker också att Tim Söderström och Abbe Khalili gör en jättebra match. Framförallt Abbe som driver upp tempot i början av matchen, man fick lite av en känsla att han var överallt i det offensiva spelet. I senare delen av matchen tycker jag också att mittfältarna Jeppe Andersen och Aimar Sher spelar riktigt bra. Även Aron Johansson blev bättre ju längre matchen gick.

Hammarby gör små fina justeringar i sitt spel i halvtid som blir matchavgörande. Framförallt att man blir mer kliniska och tydliga på Östersunds vänsterkant.

Hammarby ser ut i alla fall bitvis att ha hittat tillbaka till förra årets sätt att spela de senaste matcherna. Idag lyckades man också låsa bakåt hyfsat bra, Östersund var aldrig i närheten att hämta upp ledningen även om de fick ett tröstmål. Billborn kommer nog göra allt nu för att ta en av europaplatserna.


Slutsats

Som jag skrev i denna artikel så hade jag en känsla av att matchen vägde över för Hammarbys fördel men att allt kan hända i fotboll. De variabler som idag tog Hammarby till segern var enligt mig dessa:

  • Tidig skada på ÖFK-spelare som försvagade det totala försvarsspelet
  • Alexander Kačaniklić var bättre än länge och nådde upp till normal standard.
  • Hammarby tar tillvara på motståndarens svaghet
  • Östersund reagerar och justerar inte sin största svaghet i matchen vilket indirekt resulterade i tre baklängesmål.
  • Med Östersunds trippelbyte så får är en stor del av deras spelare i positioner de är ovana att spela tillsammans i vilket skapar en viss osäkerhet både i det offensiva och defensiva spelet.
  • Statistiskt var matchen jämnare än den såg ut i verkligheten vilket innebär att Hammarby var det mer effektiva laget på planen.
  • Billborn vinner den taktiska tränarkampen vilket också är enligt mig den mest avgörande faktorn i denna match.


Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.