Preliminär Allsvensk tabell 2019

Försäsongen leder mot sitt slut och om exakt 7 dagar så kickar Svenska Cupen igång. Det är nu alla som förstår sig på fotboll ska försöka sätta en Allsvensk sluttabell.

Jag tänker inte gå så långt utan för tillfället gör jag en tabellgruppering utifrån det läget som är just nu. Det finns en mängd variabler som man måste tänka på. Hur klubbar värvat och tappat, ledarstab, tränare, truppvärde, lånade spelare, försäsong, truppbredd osv.

Ut i från detta har jag grupperat upp 4 grupper på ett sätt som jag tror det kommer att se ut fram till sommaruppehållet. Jag tror vi kommer få se en tabell som är mindre jämn än på många år då fler klubbar satsat både på trupp och organisation. TV-pengarna 2020 är så klart inget man vill missa.

Tänk på att lagen i grupperna här nedan inte är sorterade i någon speciell ordning.

Tabelltoppen – Plats 1-4
• Malmö FF
• IFK Norrköping
• AIK
• Östersunds FK

Motivering – Plats 1-4
Jag anser att detta är de fyra lag som idag är toppen i Sverige just nu. Samtliga fyra har professionella organisationerna i ryggen, de har stabil lagledning och en trygg ekonomi men också breda trupper.

Samtliga för utom AIK har gjort ett bra fönster men jag tror ändå att AIK kommer behålla mycket av sitt spel från förra året där man inte gör flest mål men släpper in minst. Det är egentligen helt sjukt att de bara släppte in 16 mål på 30 matcher förra säsongen. Truppen ser svagare ut i år och jag funderade länge på om jag skulle lägga in BK Häcken bland topp 4 och skicka ner AIK till gruppen 5-8. Vi får se om jag gjorde rätt att behålla AIK här.

IFK Norrköping har gjort ett av Allsvenskans bästa fönster om man ser till vad pressen skriver. De har även fått behålla stommen från förra säsongen, de har två bra målvakter och bred trupp. Absolut en av topplagen

Malmö FF är ju den stora draken i Svensk fotboll, stor bred trupp och ska möta Chelsea på torsdag. Jag ser inget som kan ta MFF från topp 4 förutom att de kanske ser svaga ut på målvaktssidan om Dahlin skulle bli skadad. Men det finns säkert en plan.

Östersunds FK har förstärkt på alla fronter och är starkare än någonsin, de har byggt ett ungt lag med långa kontrakt och de känns lite som de gått under radarn så här långt i år.


Lagen strax under toppen – Plats 5-8
• BK Häcken
• Hammarby IF
• Örebro SK
• GIF Sundsvall

Motivering – Plats 5-8
BK Häcken hade jag tänkt lägga i den övre gruppen istället för AIK som sagt. Är fortfarande lite osäker på om jag gjort rätt men nu får de va så här. Kom ihåg att det är fram till sommaruppehållet jag räknat på. Hur som helst är Häcken på väg att bli ett storlag i Sverige rent spelmässigt. De har gjort bra fönster och en hyfsad försäsong. Vi vet sedan tidigare att de har en bra och stabil organisation. De kommer garanterat toppa denna grupp.

Hammarby IF borde kanske ligga upp enligt många men kan omöjligt lägga de i topp 4 då jag tycker de saknar bredden i truppen speciellt den defensiva. De har gjort en hyfsad försäsong och ett hyfsat fönster men har en hel del obeprövade frågetecken. Överraska mig gärna!

Örebro SK tror jag kan bli årets överraskning, jag gillar hur de jobbar med lag och organisation. De kommer kriga i år!

GIF Sundsvall började bygga på något riktigt bra då de adapterade den mer internationella spelstil som de hade sån stor framgång med förra säsongen. Jag tror man har tagit steg i år men bristen på nyförvärv och en någon tunn trupp håller laget från stordåd.


No mans land – Plats 9-12
• IF Elfsborg
• Kalmar FF
• Helsingborgs IF
• Djurgården IF

Motivering – Plats 9-12
IF Elfsborg har gjort en bra försäsong och ett hyfsat fönster där de fått in spetsspelare som Pawel Cibici och Deniz Hümmet. På papperet har de fortfarande ett riktigt bra lag men truppen är för tunn och Thelin är ett stort, stort frågetecken. Finns en hel del variabler som gör att jag skulle kunna byta ut Elfsborg mot Sundsvall i gruppen ovanför men Thelin är största anledningen till att jag lägger Elfsborg bland 9-12.

Kalmar FF har gjort en rad värvningar i år som ser intressanta ut, de har en hyfsat bred trupp och det är ett lag som man kanske just nu inte riktigt kan placera. Men jag tror inte de har möjlighet att konkurrera med toppskiktet och jag tycker ledningen har tagit en rad konstiga beslut under försäsongen. Jag är faktiskt förvånad att än en gång få se Magnus Pehrsson leda ett Allsvenskt lag. Men modigt av Kalmar om allt klickar. Med Guldfågeln tycker jag det finns mycket potential i Kalmar som klubb ändå.

Helsingborgs IF är nya från Superettan och det brukar alltid vara svårt även om man heter Helsingborg. Min gissning är att de hade förväntat sig göra ett bättre transferfönster än vad de gjort i vinter (även om det inte är stängt än). Det ryktades mycket om
Alexander Kačaniklić men de ser ut att missa honom. Det är väl någon sådan värvning de skulle behöva offensivt för att rankas högre.
”-Men de har ju Granen och Wanderson” säger ni… Ja men däremellan då säger jag? Helsingborg ser ut att ha ett av Allsvenskans mest tveksamma mittfält just nu. Farnerud behövs verkligen.

Djurgårdens IF har jag också placerat här. De har en bred trupp och nya tränare som jag tror på. De har också en organisation som är kompetent så varför har jag placerat de så långt ner?
Jag tror inte på Djurgårdens försvar och målvakter i år, nu är fönstret inte stängt än och fler spelare är nog på väg in men jag tycker än en gång Djurgården värvar fel och otroligt obalanserat. Otroligt mycket ansvar vilar på 22 årige Bratveit. Min gissning är att detta upprör en mängd Djurgårdsfans, vi får väl se hur fel jag har.


Botten – Plats 13-16
• IFK Göteborg
• IK Sirius FK
• AFC Eskilstuna
• Falkenbergs FF

Motivering – Plats 13-16
IFK Göteborg har under några säsonger brottats med dålig ekonomi och det känns som att det är först nu de börjat bygga om och göra något åt det. De har nästan inga pengar i ladorna och ett relativt lågt värde i truppen vilket innebär att klubbens ekonomi stagnerar. Som fotbollsklubb måste man hela tiden ha investerade tillgångar som man kan sälja av för att ta steg framåt. För att försöka reda bot på detta nu har man slutat låna in spelare på kort tid och plockar istället upp och in unga talanger som man hoppas ska utvecklas och öka i värde. Helt rätt tänkt. Jag tycker Junes Barny är en klockren värvning för IFK Göteborg i den mix unga spelare de har.
Poya Asbaghi MÅSTE lyckas i vår. Jag tror IFK Göteborg kommer göra en great escape och ta sig lite högre upp i höst. Man vill ju ha IFK Göteborg kvar i Allsvenskan.

IK Sirius FK har faktiskt gjort ett bra fönster och de har en hyfsat bred trupp. Men jag tror att de spelare som de plockat in i truppen detta fönster inte håller för Allsvenskan i alla fall inte till en början. Man har också en ny tränare i form av Henrik Rydström som förra säsongen tog över Kalmar från Nanne Bergstrand utan att övertyga allt för mycket.
Jag tycker att det är häpnadsväckande att ett lag från Sveriges 4:e största stad inte har en trupp som är värd mer. Man kanske borde se över sin organisation?

AFC Eskilstuna har haft dörrarna öppen i detta fönster, många spelare in och ut. Man har ungefär som Sirius plockat in spelare från lägre divisioner och även om de har en hyfsat bred trupp så ser jag inte hur AFC ska klara av att ta sig högre än plats 13 fram till sommaren (och även i ett längre perspektiv) med den trupp de har. Kan de överraska? Nja.

Falkenbergs FF, ska jag vara ärlig så har jag minst koll på Falkenbergs FF av de lag som spelar i Allsvenskan. Jag vet att de gjorde en bra säsong i fjol och de har även plockat in några nya spelare från lägre divisioner. När jag ser på trupp och försäsong så tror jag att Falkenbergs FF kommer gå samma väg som Trelleborg gick i fjol men de får gärna överraska. Jag tror de gjort sitt absoluta för att göra ett bra fönster och en bra försäsong. De vet att om de ska tävla på de premisser de har så måste planering och alla detaljer vara på topp för att de ska ha en chans.


Slutord
Så tror jag, självklart är det svårt att tippa hur det kommer se ut. Möjligt att jag har fel om Djurgården till exempel men vi får väl se.

Jag tror många lag kommer se annorlunda ut efter sommarfönstret så därför känns det inte rimligt att göra en tippad sluttabell redan nu även om man nog kan se vilka som kommer vara i toppen och botten.

Över lag så kommer vi nog få se riktigt bra matcher i år, tuffa derbyn och Allsvenskan har väl aldrig varit mer populär än den är nu? Varje match kommer vara viktigare än någonsin!

Dela gärna, kommentera och berätta vad du tror.

Facebook: http://bit.ly/OlovStener
Twitter: https://twitter.com/Stener74

Kontakta min gärna via mail: olovstener@gmail.com110 Comments

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.