Allsvenska klubbars webshoppar betygsatta (Offseason utgåvan 2019)

Merchandise eller mer känt som merch är något som blir allt viktigare för idrottsklubbar att ha. Att köpa kläder, accessoarer och annat kul med favoritklubbens färger och logos har nog aldrig varit populärare i Sverige och Allsvenskan vågar jag påstå. Rent ekonomiskt så är det ett måste för lag i Allsvenskan att vara bra på merch-försäljning.

Så hur håller sig då Allsvenska klubbars webshoppar? Vi tar en titt och även om det är offseason så bör varje klubb ha en fungerande webshop tillgänglig. När säsongen väl sätter igång och det har rullat på några omgångar gör vi en ny koll och ser om utbudet förbättrats.

Poäng kommer sättas i form av stjärnor 1-5 där 5 är bäst.
Vi kommer hålla oss till kategorierna Utseende och Utbud.
Vi kommer även ge poäng för tre produkter som en fotbollsklubbs webbshop alltid bör ha tillgänglig och det är kaffemugg, halsduk och en hoodie. Vi tar lagen i bokstavsordning här nedanför

AFC Eskilstuna
Alltså redan på första klubben så stöter vi på problem, vi hittar ingen webshop på klubbens hemsida? Och gör inte vi det så gör nog inte fansen det heller? Hur är det möjligt att man som Allsvensk klubb 2019 inte har en hemsida och organisation som prioriterar merchandise? Fullkomligt mind blowing. Hittar ni någon dold länk så säg gärna till.
Utseende: 0
Utbud: 0
Kafffemugg: 0
Halsduk: 0
Hoddie: 0


AIK
https://www.aikshop.se/
Ser ut ungefär som man förväntar sig, enkel och snabb att navigera.
Bra utbud och hög klass rakt igenom.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Mugg Svenska Mästare 2018
Kaffemugg: ⭐⭐⭐⭐⭐
Ja är man svenska mästare är det inte svårt att få 5 stjärnor

https://www.aikshop.se/sv/articles/2.589.7684/mugg-svenska-mastare-2018
Halsduk Svart/gul Mästare!
Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Samma som muggen ungefär, budskapet 5 stjärnor, designen 3 stjärnor därför 4 totalt

https://www.aikshop.se/sv/articles/2.413.7705/halsduk-svartgul-mastare
Nike ziphood svart  färgad sköld

Hoddie: ⭐⭐⭐⭐
Nike hoodie, svårt att misslyckas.
Klassisk!

https://www.aikshop.se/sv/articles/2.424.7008/nike-nike-ziphood-svart-fargad-skold

BK Häcken
https://bkhacken.se/produkt-kategori/souvenir/
Något rörig, man landar på ”Souvenirer” och där hittar man alla webshoppens produkter på 3 sidor. Kanske är det någon tillfällig offseason-lösning för jag hade förväntat mig att Häcken skulle vara bättre på detta.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐

Kaffemugg: 0
Inget kaffe på Hisingen!?

Halsduk: ⭐⭐⭐
De hade två att välja på, klassiskt utseende men inget mer.

https://bkhacken.se/produkt/halsduk-stort-emblem/

Hoodie: 0
Och ingen hoodie på Hisingen! Varför?

Djurgårdens IF
https://www.difshop.se
Djurgårdens shop är vad man förväntar sig av en gammal anrik klubb. Strukturerad och med bra utbud. Det var däremot lite svårt att hitta till shoppen från hemsidan om man inte vet om direktlänken.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Mugg Sköld Kartong
Kaffemugg: ⭐⭐
Superklassiskt utseende. Är säker på att denna mugg sett lika ut i 30 år, vilket inte behöver vara negativt men dock lite tråkigt kanske?

https://www.difshop.se/sv-se/a/759/djurgardens-if-mugg-skold-kartong
Halsduk Klassisk Extra lång
Halsduk: ⭐⭐⭐⭐⭐
De hade hela 15 halsdukar att välja på vilket gjorde det lite svårt, men valet hamnade på denna stilrena skapelse.

https://www.difshop.se/sv-se/a/5297/djurgardens-if-halsduk-klassisk-extra-lang
Zip Hood Sedan 1891
Hoodie: ⭐⭐⭐⭐⭐
Även här fanns det mycket att välja på, både för fotboll och hockey. Tycker den ovan är riktigt stilren ändå, budskap utan att det blir för mycket.

https://www.difshop.se/sv-se/a/8487/djurgardens-if-zip-hood-sedan-1891

Falkenbergs FF
Nej Nej Nej!
Ytterligare en Allsvensk klubb som saknar webshop? Vi får hoppas att det är tillfälligt. Om några månader tar vi en ny titt, då hoppas jag vi kan hitta något.
Utseende: 0
Utbud: 0
Kafffemugg: 0
Halsduk: 0
Hoddie: 0


GIF Sundsvall
http://mittlivsom1337.se/is/gif-sida/index.html
Vad är det här? Jätteförvirrande. Tydligen någon form av samarbete med Intersport i Sundsvall (om jag förstått rätt). Jag hittar inga produkter och webadressen är bara konstig. Uselt Sundsvall, Uselt!

OBS! Idag 2019-01-31 Sundsvall meddelar att de bytt samarbetspartner angående merch-försäljning så vi kommer säkert se en uppryckning här snart. Läs mer här: http://gifsundsvall.se/nytt-avtal-gallande-merchandise/

Utseende: 0
Utbud: 0
Kafffemugg: 0
Halsduk: 0
Hoddie: 0


Hammarby IF
https://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll
Hammarby ser också ut att samarbeta med Intersport men betydligt bättre upplägg än Sundsvall. Det var inte jättelätt att hitta länken till webshoppen dels på www.hammarbyfotboll.se men också sedan när man väl landar hos Intersport så det borde man se över. Utbudet är bra och vad jag förväntat mig.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Mugg Malin
Kaffemugg: ⭐⭐⭐⭐
Jag gillar den vita muggen med den gröna insidan. Läcker minimalistisk logga mer behöver man inte. Säkert en succé på Söder.

https://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll/tillbehor/souvenirer/muggar-glas/hammarby-mugg-malin/vit
Halsduk smalrandig/HIF

Halsduk: ⭐⭐⭐
8 halsdukar att välja på, 8 utseenden som man sett i 20 års tid. Det kanske inte går att göra en halsduk på så många sätt men man härstammar ändå från Söder, lite mer i designväg hade jag ändå förväntat mig. Något nytt.

vithttps://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll/klader/accessoarer/halsdukar/hammarby-halsduk-smalrandig-hif/gron-vit
Collar neck Söder dam

Hoodie: ⭐⭐⭐
Jag tjatar lite om Söder här. Man når nästan hela vägen med denna men inte ändå fram. Ja jag vet att det inte är någon riktig hoodie och ja det är en dam-modell men det är oväsentligt.
Läcker med Södermalmbudskap.
Kanske borde varit i vit istället för grå?

https://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll/klader/trojor/collegetrojor/hammarby-collar-neck-soder-dam-dam/greymelange

Helsingborgs IF
https://olympiashopen.se/
Ok, här blev jag positivt överraskad, Helsingborg har en riktigt bra webshop. Man hittar den direkt från hemsidan, den är enkel att navigera i och har en egen domän. Här anstränger man sig.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Kaffemugg: ⭐⭐⭐⭐⭐
Jag gillar den, hade så lätt kunnat bli en 3 eller 4 med fel blåfärg. Nu ser den enkel och elegant ut. Säkert väldigt vanligt förekommande i lunchrum i Helsingborg med omnejd.

https://olympiashopen.se/produkt/mugg-emblem-2/
Halsduk: ⭐⭐⭐
Tanken är god men man har inte lyckats med färgerna. HIF har Allsvenskans svåraste färger att jobba med, man borde plocka in hjälp från reklambyrå för att hitta en röd/blå kombination som fungerar och inte blöder, eller är helt död som i det här fallet. Men den får 3 stjärnor för retrostuket.

https://olympiashopen.se/produkt/halsduk-retro/
Hoodie: ⭐⭐⭐⭐⭐
Wow! Stilren, enkel och man har lyckats dämpa de starka röda/blå färgerna som kan vara så jobbiga tillsammans. Är det bara jag som tycker denna andas brittiska tegelhus?

https://olympiashopen.se/produkt/hood-circle-logo-fullzip/

IF Elfsborg
https://www.intersport.se/supporterklubbar/if-elfsborg/
Ytterligare en butik driven av Intersport, jag förstår att det är enkelt för klubbarna men gillar jag det? Nja, jag skulle nog hellre se att man skötte det själv inhouse, jag tror man tjänar på det mest i längden.
Utseende: ⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐

Tilos mugg
Kaffemugg: ⭐⭐⭐⭐⭐
Stilren och inga konstigheter. Klassisk och tidlös. Finns en vit som också att välja på.

https://www.intersport.se/supporterklubbar/if-elfsborg/tillbehor/souvenirer/muggar-glas/if-elfsborg-tilos-mugg/svart
Hood bas SR IF Elfsborg
Hoodie: ⭐⭐⭐
Tycker inte man lyckas helt här, den är snygg men trycket känns för stort och kvalitén hade kunnat vara annat än bara ett stort plasttryck.

IFK Göteborg
http://www.blavittshopen.se/
Här märker man att IFK Göteborg är en av de gamla stora anrika föreningarna. En av de bättre shoppar och med stort utbud. Bra jobbat!
Utseende: ⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Mugg City
Kaffemugg: ⭐⭐⭐
En mugg som andas ICA, Bingolotto, Oldsberg och Skara Sommarland(?). GBG kings of ful/snygg!

http://www.blavittshopen.se/sv/articles/2.48.1395/mugg-city
Halsduk Dressad Logga
Halsduk: ⭐⭐⭐⭐⭐
Fyfan va snygg (på riktigt)! Kanske inte en klassisk supporterhalsduk men i ärlighetens namn så kan man inte göra så mycket snyggt med en vit/blå kombination. Deras klassiska hansdukar är inte vackra alls så denna räddar klubben till 100% här.

http://www.blavittshopen.se/sv/articles/2.90.1044/halsduk-dressad-logga
Hood Blåvitt
Hoodie: ⭐⭐⭐⭐
Som sagt så är deras vita/blå kombo omöjliga färger att jobba med så ser man i klädväg har de mer dämpade blåfärger, ingen gemensam färgkod så olika blåa toner är vad vi hittar. Tycker ändå de lyckas med denna hoodie, lite fulsnygg sådär.

http://www.blavittshopen.se/sv/articles/2.85.1266/hood-blavitt


IFK Norrköping
http://ifkshop.se/webshop
Sidan känns lite stel och statlig, typisk svensk. Norrköping lider av samma problem som IFK Göteborg, att de har en färgkombination som är svår att få snygg i merchandise även om Peking har en lite mer dämpad blåfärg.
Utseende: ⭐⭐⭐
Utbud: ⭐

Kaffemugg: 0
De saknar kaffemugg, man kanske inte dricker kaffe i Norrköping?
Sorgligt ju!

Halsduk: ⭐⭐
De har bara en att välja på, man försöker rädda konceptet med lite guldfärgade detaljer.
Tycker inte det håller för att vara en toppklubb. Kom igen nu, detta är en investering som klubbar kan göra för att tjäna pengar.

http://ifkshop.se/webshop/produkter/souvenirer/halsduk
Hoodie: ⭐⭐
En hoodie att välja på och inte har man direkt ansträngt sig. Den står som nyhet men är prissänkt från 499 kr till 299 kr. Trött webshop.

http://ifkshop.se/webshop/produkter/supporterklaeder/hoodie-ifk-norrkoeping1

IK Sirius
https://siriusshopen.se/
Lite svårnavigerad meny och tunt innehåll. Uppsala är ändå Sveriges 4e största stad och de har en klubb i Allsvenskan. Man förväntar sig mycket mer. Man får känslan att man kanske behöver släppa fram lite yngre människor och gå från ideell förening tänket till mer vinstdrivande företag.
Utseende: ⭐
Utbud: ⭐

Kaffemugg: 0
De saknar kaffemugg, man kanske inte dricker kaffe i Uppsala heller?

Hoodie dragkedja grå
Hoodie: ⭐
Gråmelerad med klubbmärke skulle vilket UF-företag som helst klara av att göra. Vi snackar en Allsvensk klubb nu som kommer från Sveriges 4e största stad. KOM IGEN!
Och de finns folk på Blocket och Tradera som presenterar sina produkter bättre.

https://siriusshopen.se/collections/klader-1/Hoodie

Kalmar FF
https://www.kalmarffshop.se/
Sidan känns halvfärdig så förhoppningsvis händer mer under den aktiva säsongen. Utbudet är sådär, får känslan att man riktar sig mer till äldre publik sittandes på långsidan än fans på ståplats. Man har inte riktigt tänkt till här, min gissning är att man samarbetar med någon trött profilbutik som tar fram ”reklamprodukter”.
Utseende: ⭐⭐
Utbud: ⭐

Kaffemugg: 0
Det finns ett menyalternativ för mugg/glas så jag antar att de brukar ha kaffemuggar i vanliga fall? Men inte nu, sorry Kalmar men ni får gå till kaffeautomaten på jobbet med någon annan mugg.

Halsduk: ⭐⭐⭐
Klassiskt utseende, en halsduk att välja på känns väldigt tunt ändå.

https://www.kalmarffshop.se/product/randig-halsduk
Hoodie: ⭐
Kläder för långsidan.
Ulla-Britt och Lennart älskar denna!
Husvagn!

https://www.kalmarffshop.se/product/windbreaker

Malmö FF
https://www.mffshopen.se/
Man märker att Malmö FF är en modern klubb som förstår vikten av att sälja supporterprylar. Här finns allt man förväntar sig och lite till.
Jag tycker de gör det mesta rätt.
Utseende: ⭐⭐⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐⭐⭐

Mugg Mesta mästarna svart
Kaffemugg: ⭐⭐⭐
Enda laget som kan skryta med dubbelstjärna. Tycker nog man kunde jobba lite mer med designen ändå. De har fler muggar att välja på men denna stod ut.

https://www.mffshopen.se/ovrigt/glasmuggar/mugg-mesta-mastarna-
Halsduk Puma Malmö FF
Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Det är ju svårt att neka till att det ser snyggt ut när hela Malmö Stadion är himmelsblå. De har lyckats skapa en identitet av sin färg på ett väldigt bra sätt därför föll valet på en helt himmelsblå halsduk.
De har många att välja på, både stilrena, diskreta och för barn. Bra utbud!
För 5 plus hade man kunnat göra en halsduk med mindre mff och puma logga, man kan vara trygg i sin egna identitet.

https://www.mffshopen.se/match/halsdukar/halsduk-puma-malmo-ff
Ziphood ljusblå Malmö

Hoodie: ⭐⭐⭐⭐⭐
I vanliga fall gillar jag inte stora loggor och skrikiga färger men här har man ändå fått till något. När den blå färgen fungerar så himla bra så tycker jag man ska använda den.
Tillsammans med ett par ljusa brallor, inlagd sill och en ljus öl så skriker den sommar!
Perfekt match day hoodie för den självsäkre!


https://www.mffshopen.se/herr/langarmat/ziphood-ljusbla-malmo

Örebro SK
http://www.oskshop.se/
Allsvenskans enda Svart/Vita lag. En minimalistisk designers våta drömfärger att jobba med.
Shoppen är enkel att hitta i men känns inte riktigt 2019 men man hittar iaf produkter som tilltalar både yngre och ståplats skulle jag vilja säga. Här har man lite yngre folk som jobbar som förstår efterfrågan.
Man borde jobba in det Svart/Vita ännu mer, ta hjälp av någon BRA reklambyrå för att sätta en ännu tydligare profil och bli mer konsekvent i produkterna. Skulle kunna bli succé!
Utseende: ⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐

Kaffemugg: 0
Jag hittar ingen kaffemugg tyvärr, dock finns det glas för både öl och whiskey (prioriteringar).
Men en kaffemugg är ändå viktig! Tänk dig en utflyttad Örebroare med rätt mugg i ett lunchrum i Kalmar eller Norrköping. Priceless!

Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Man kan göra så mycket snyggt med svart & vitt, här har man nästan lyckats med lite vilda linjer.
En mindre logga u ett av de större vita fälten så hade man haft 5 stjärnor.

http://oskshop.se/produkt/halsduk-stripe-osk/
Hoodie: ⭐⭐⭐⭐
Det är nästan så man når hela vägen med denna.
En mindre och mer genomarbetad logga hade hjälpt.

http://oskshop.se/produkt/ziptroja-unisex-vit/

Östersunds FK
https://ofkbutiken.se/
Första sidan man landar på känns väldigt snygg med svart/röd botten men när man sedan går vidare på produkterna byts den ut mot vit, antagligen för att de ska synas bättre. Men det gör också att designen känns lite tunn.
Speciellt när produktbilder varierar i storlek och utseende. Man skulle tjäna på att vara konsekvent här. De har ändå jobbat in sitt svart/röda koncept på ett bra sätt och byggt en identitet runt den biten, man kanske inte är där till 100% än men man tar steg framåt för varje säsong.
Utseende: ⭐⭐⭐
Utbud: ⭐⭐⭐

Kaffemugg: 0
Det finns för tillfället ingen kaffemugg i webshoppen. Jag vet dock att det finns, jag har en själv på jobbet. Förhoppningsvis är det något de lägger till när säsongen drar igång. Men som sagt, det är en produkt som bör finnas året runt. Lite besviken faktiskt.


Halsduk: ⭐⭐⭐⭐
Klassisk Östersundshalsduk varken mer eller mindre, de har några fler att välja på.

https://ofkbutiken.se/?product=halsduk-ofk
Hoodie: ⭐⭐⭐⭐
Om Malmös himmelsblåa representerar sol, sommar och södra Sverige så representerar denna norra Sverige. Man får ett intryck av fäll, mörka kvällar, frost och vackra solnedgångar över magiska landskap.
Detta är en hoodie som matchar Lundhags- eller Norrøn-byxorna till 100%.
Jag tycker man hittar så rätt här, man kan gå direkt från Jämtkraft Arena till vedbacken eller Allstar och ta en öl om man så vill.

https://ofkbutiken.se/?product=hood-ofk-jamtland-sr

Sammanfattnig
Man ser tydligt att de klubbar med lång tradition och stor fan-base har de bästa och största shopparna. Man bygger utifrån efterfrågan helt enkelt.
Vissa åker snålskjuts på Intersport och det tycker jag tar bort lite av det genuina. Hammarby och framförallt Norrköping hade jag förväntat mig mer av ändå.

Väldigt överraskad att det finns klubbar som inte har någon shop också, många tar alleles för enkelt på merchandise. Det är ju en stor inkomstkälla om man bara jobbar rätt.

Lagen som ligger i mitten av tabellen vet säkert om själva att de behöver bli bättre och när vi tar en titt i sommar mitt under brinnande kampanj hoppas jag det ser bättre ut.

Sedan får ni ta mina betyg med en nypa salt så klart, ni får se på det som en kul grej. Det är inte lätt att skriva bra saker om andra klubbars merch, man får gräva djupt för att försöka vara så objektiv man kan.

Slutresultatet
Allsvenska klubbars webshoppar betygsatta (Offseason utgåvan 2019)

AIK4 5 5 4 422
Djurgårdens IF5 5 2 5 522
Helsingborgs IF4 5 5 3 522
Malmö FF5 5 3 4 522
IFK Göteborg4 5 3 5 421
Hammarby IF4 5 4 3 319
IF Elfsborg3 3 5 4 318
Örebro SK3 3 0 4 414
Östersunds FK3 3 0 4 414
IFK Norrköping3 1 0 2 28
Kalmar FF2 1 0 3 17
BK Häcken2 1 0 3 06
IK Sirius1 1 0 3 16
AFC Eskilstuna0 0 0 0 00
Falkenbergs FF0 0 0 0 00
GIF Sundsvall0 0 0 0 00

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.