Allsvenskan – 10 year FUTURE challenge

Ok, jag vet inte om denna trenden existerar än men om inte så startar jag den nu. Alltså en 10 year challenge in i framtiden.
Så här kommer en inblick i hur Allsvenskan 2029 kommer sluta.


Det har hänt en del kan man säga…

Till att börja med så fick Axén rätt, Allsvenskan utökades till 18 lag 2021 och man pratar nu om att utöka med ytterligare 2 lag då ekonomin i hela fotbollssverige har stärkts av fler matcher, fler derbys och ett ökat intresse.
Många trodde kvalitén skulle sjunka men det blev snarare tvärt om. Allsvenskan är en relativt högt rankad liga nu jämfört med 10 år sedan. Det ökande antalet av inomhushallar har varit avgörande.

FC Stockholm eller FC Stockholm Internazionale som de heter idag vinner Allsvenskan. De ska 2019 precis göra sin första säsong i division 2 och har Johan Mjällby som tränare. De går obesegrade igenom ligan och får ett momentum som kommer ge dem hävstång att gå rakt igenom seriesystemet de närmsta åren. Många gillar tanken med ett nytt storlag från Stockholm och sponsorer hoppar på FC Stockhom-tåget för att få något nytt och fräscht. När även Spotify går in som finansiär och köper mark och fastigheter runt Kristinebergs slottspark för en ny stadium och träningsarena så finns det inget stopp i hur klubben utvecklas. Många är dock fruktansvärt upprörda över hur den gamla anrika Kristinebergsskolan kunde rivas i förmån för en idrottsklubb. Efter många rättstvister står det dock klart att man inte gjort något fel. Efter allt så revs den fruktansvärt fula Hornsbergsdepån.

Framgången för FC Stockholm har också gjort att andra Stockholmslag har fått stå tillbaka. AIK har tappat lite fart efter några starka år mellan 2020-2024.

Djurgården har åkt upp och ner i Allsvenskan i flera år men den nya arenan ute på Beckholmen kommer troligen revolutionera föreningen. Den lilla ön som tidigare var ett skeppsvarv är som gjord för en stor idrottsarena speciellt efter man fyllt upp runt ön och gjort den lite större.

Hammarby har tagit 3 SM-guld på de senaste 10 åren och har med sitt massiva stöd från sina fans även lyckats bra i Europa. De har blivit ett ekonomiskt stabilt lag och Tele2 har gått in som huvudsponsor. Det enda som saknas nu är en utbyggnad av Tele2 Arena.

Jönköping fick ett nytt lag efter J-Södras konkurs 2021 då Amazon gick in som sponsor i de gamla ruinerna av Stadsvallen.

IFK Göteborg som var nära konkurs efter uttåget i Allsvenskan 2019 räddades av Kinesiska Geely och Volvo för att sedan svänga tillbaka i Allsvenskan några år senare, de har dock fortfarande inte nått de gamla höjderna från 80-talet.

BK Häcken har hängt kvar i alla år men inte tagit en enda titel, många säger att det spökar på Bravida Arena.

Fler lag från Göteborg har gjort bra ifrån sig då GAIS trots alla odds lyckades ta sig tillbaka till säsongen 2029.

Sirius har äntligen insett för både sponsorer och fans att ingen utanför Uppsala vet var Sirius kommer ifrån så nu har man lagt till Uppsala i klubbnamnet. Sveriges fjärde största stad ska självklart ha ett slagkraftigt lag i Allsvenskan.

Man ser en tydlig trend att det är större städer som har lag representerade. Karlstad, Umeå, Gävle och Västerås bland annat. Lag mindre orter som Norry, Degerfors, Värnamo och Landskrona hittar man fortfarande i Superettan.

I Gävle är det Brynäs IF som är det starkaste fotbollslaget just nu även om de inte gjort någon lysande säsong.

Red Bull har gått in och investerat i Sundvall sedan Emil Forsberg blev invald som ordförande. Även om 51% regeln fortfarande existerar så ser man mer och mer kapital utifrån som kommer in i klubbarna.

I övrigt är det som vanligt, nu ska jag lyssna på pod!
Studion Allsvenskan avsnitt 2803.

Slutställning Allsvenskan 2029

 1. FC Stockholm
 2. Malmö FF
 3. Hammarby IF
 4. Jönköping Amazon
 5. Uppsala Sirius
 6. IFK Norrköping
 7. Östersunds FK
 8. Västerås SK
 9. Red Bull Sundsvall
 10. AIK
 11. IFK Göteborg
 12. GAIS
 13. BK Häcken
 14. Helsingborgs IF
 15. Carlstad United BK
 16. Kalmar FF
 17. Umeå FC
 18. Brynäs IF


1 Comment

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.